Opublikowany przez: Kasia P. 2017-07-13 15:23:19
Autor zdjęcia/źródło: mat. Instytut Żywności i Żywienia
„Zaleca się, aby spożycie izomerów trans kwasów tłuszczowych u dorosłych było tak niskie, jak to tylko możliwe. Nauka dysponuje dziś mocnymi dowodami na to, że tłuszcze trans spożywane w nadmiarze stanowią czynnik ryzyka rozwoju wielu groźnych chorób. Edukowanie Polaków na temat źródeł izomerów trans oraz ich eliminacji z diety stanowi istotny element profilaktyki chorób żywieniowo zależnych.” – mówił na konferencji IŻiŻ prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.
Wyniki IŻiŻ pokazują, że zawartość tłuszczów trans w dostępnych na polskim rynku produktach do smarowania pieczywa wynosi:
Wyniki badań pokazują, że większość dostępnych w Polsce miękkich margaryn jest produkowana metodami pozwalającymi uzyskać stałą konsystencję tłuszczów, bez tworzenia się izomerów trans i utraty cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych – mówi dr inż. Katarzyna Okręglicka z Zakładu Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego WUM.
Jeśli w spisie składników znajdziemy informacje o obecności olejów roślinnych i tłuszczów roślinnych częściowo utwardzonych lub częściowo uwodornionych, możemy być pewni, że produkt zawiera izomery trans. Warto szukać tej informacji nie tylko na produktach do smarowania pieczywa, ale również na słodyczach, przetworach i daniach gotowych.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Alicja05 2022.03.31 20:35
Ja polecam wybierać miękkie margaryny, które nie zawierają tłuszczów trans. Jak wiadomo te tłuszcze mogą przyczynić się do powstania wielu chorób w organizmie człowieka, chociażby choroby wieńcowej, chorób układu krążenia, chorób układu sercowo-naczyniowego, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, niewydolności serca, zawału, udaru mózgu i jeszcze kilku innych. Od siebie mogę polecić margarynę Optima Cardio, ja stosuję na codzień i jestem zadowolona. Nie mam problemów z wysokim poziomem cholesterolu :)
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.